Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Interakce esenciálních aminokyselin s ionty železa
Nadějová, Jana ; Karlíčková, Jana (vedoucí práce) ; Siatka, Tomáš (oponent)
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky Kandidát: Jana Nadějová Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Interakce esenciálních aminokyselin s ionty železa Železo je důležitý stopový prvek, který je potřebný pro správnou funkci organismu. Nedostatek, stejně tak jako nadbytek železa může vést k patologickým stavům, proto je potřeba hladinu železa v krvi kontrolovat a v případě přetížení těla železem, lze jeho chelataci povazovat za možný terapeutický nástroj. Chelátory pro tyto léčebné účely by měly být tělu vlastní látky. Aminokyseliny jsou tedy ideálními kandidáty na regulaci homeostázy železa v organismu, proto se tato diplomová práce zaměřuje na některé z nich. Jednotlivé aminokyseliny jsou spojeny pomocí peptidové vazby a tvoří tak proteiny. Proteinogenní aminokyseliny dělíme na esenciální, které je třeba přijímat potravou a neesenciální, jež si tělo dokáže vytvořit samo. Cílem této práce bylo porovnat železo-chelatační a železo-redukční aktivitu esenciálních aminokyselin L-histidinu, L-methioninu a neesenciálních aminokyselin L-cysteinu, jeho dimeru L-cystinu, L-asparagové a L-glutamové kyseliny. Součástí výzkumu byla také látka odvozená od L-cysteinu, N-acetylcystein. Testování všech látek bylo prováděno...
Interakce esenciálních aminokyselin s ionty železa
Nadějová, Jana ; Karlíčková, Jana (vedoucí práce) ; Siatka, Tomáš (oponent)
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky Kandidát: Jana Nadějová Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Interakce esenciálních aminokyselin s ionty železa Železo je důležitý stopový prvek, který je potřebný pro správnou funkci organismu. Nedostatek, stejně tak jako nadbytek železa může vést k patologickým stavům, proto je potřeba hladinu železa v krvi kontrolovat a v případě přetížení těla železem, lze jeho chelataci povazovat za možný terapeutický nástroj. Chelátory pro tyto léčebné účely by měly být tělu vlastní látky. Aminokyseliny jsou tedy ideálními kandidáty na regulaci homeostázy železa v organismu, proto se tato diplomová práce zaměřuje na některé z nich. Jednotlivé aminokyseliny jsou spojeny pomocí peptidové vazby a tvoří tak proteiny. Proteinogenní aminokyseliny dělíme na esenciální, které je třeba přijímat potravou a neesenciální, jež si tělo dokáže vytvořit samo. Cílem této práce bylo porovnat železo-chelatační a železo-redukční aktivitu esenciálních aminokyselin L-histidinu, L-methioninu a neesenciálních aminokyselin L-cysteinu, jeho dimeru L-cystinu, L-asparagové a L-glutamové kyseliny. Součástí výzkumu byla také látka odvozená od L-cysteinu, N-acetylcystein. Testování všech látek bylo prováděno...
Mohou být esenciální aminokyseliny považovány za chelátory mědi?
Holotíková, Nikola ; Karlíčková, Jana (vedoucí práce) ; Tůmová, Lenka (oponent)
Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky Kandidát: Nikola Holotíková Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Mohou být esenciální aminokyseliny považovány za chelátory mědi? Měď je stopovým prvkem, který hraje důležitou roli v lidském organismu. Hladiny mědi v těle musí být pečlivě kontrolovány, protože narušení homeostázy mědi může způsobit oxidační poškození, která mohou vést k různým patologickým stavům. Chelataci mědi lze považovat za potenciální terapeutický nástroj. Chelátory určené pro léčbu by měly ideálně napodobovat chelatační látky, zejména peptidy a proteiny, jež jsou důležité pro regulaci homeostázy mědi. Jejich struktura je tvořena aminokyselinami propojenými peptidovými vazbami, proto je tato práce zaměřena na některé z nich. Proteinogenní aminokyseliny lze rozdělit na esenciální a neesenciální. Esenciální je nutno přijímat potravou. Cílem této práce bylo porovnat měď-chelatační a měď-redukující aktivitu esenciálních aminokyselin L-histidinu a L-methioninu, a neesenciálních aminokyselin L-cysteinu, jeho dimeru L-cystinu, L-asparagové a L-glutamové kyseliny. Také byla zkoumána látka odvozená od L-cysteinu, N-acetylcystein. Všechny látky byly testovány pomocí spektrofotometrických metod při pH, která odpovídají...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.